Vad är orsakerna till färgblindhet?

October 15

Vad är orsakerna till färgblindhet?

Personer med färgblindhet är oförmögen att uppfatta eller skilja mellan vissa färger. Den vanligaste typen av färgblindhet är oförmåga att urskilja nyanser av rött och grönt; Det är ovanligt att personer med färgblindhet att inte kunna känna igen olika nyanser av blått och gult. Enligt Mayo Clinic, män är mer benägna att vara färgblind än kvinnor, och i många fall, färgen är en aspekt av ärvda egenskaper (se resurser).

Gener

I de flesta fall, är drag av färgblindhet ärftlig. Enligt Mayo Clinic, kommer 1 i 12 kaukasiska män att födas med den röd-gröna färg bristen. Genen är lämnas via X-kromosomen. Män har en X- och Y-kromosom, och X-kromosomen bär genen. Kvinnor har bara X-kromosomer och i ordning att bli färgblind, de skulle ha både X-kromosomer med genen.

Sjukdomar

Det är sällsynt att färgblindhet orsakas av en sjukdom, men det kan förekomma. Villkor som diabetes, glaukom, Alzheimers och Parkinsons sjukdom kan leda till färgblindhet. Anemi, leukemi och alkoholism har också varit kopplade till villkora, men oftast bara ett öga påverkas.

Läkemedel

Vissa läkemedel för att behandla hjärtsjukdom eller högt blodtryck kan leda till färgblindhet, men det är oftast en bieffekt. Droger som behandling för reumatoid artrit, lupus och malaria kan dessutom orsaka färgblindhet. Vissa läkemedel som föreskrivs för psykiska störningar kan påverka färg syn också.

Kemikalier

Exponering för vissa kemikalier som gödningsmedel eller styren kan orsaka en förlust av färgseende. Alla kemikalier som har lett har också potential att orsaka villkoret. Om du utsätts för kolmonoxid, kan du också ha en chans att bli färgblind. Mayo Clinic rekommenderar att fabriken och industri arbetare har deras ögon testade, som förlusten av färgseende kan vara svårt för dem att uppfatta.

Ålder

När vi åldras, våra ögon sakta börjar förlora förmågan att se färger korrekt. Nyanser av färger som ser vi tenderar att blekna också. Linsen i ögonen kan bli fördunklade grund av grå starr (se resurser). Vanligtvis är är personer som är över 60 år en högre risk att utveckla grå starr, som sedan kan leda till färgblindhet.

Behandling

Färgblindhet kan inte botas vid arv. För färgblindhet på grund av sjukdom, kan behandling av den bakomliggande orsaken hjälpa förbättra synen.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com