Hur läkemedel höjer blodsockernivåerna?

November 26

Överväganden

Många mediciner, inklusive Barbiturater, avsvällande medel, diuretika, p-piller och särskilt steroider, kan höja glukos i blodet. De flesta har inte en betydande effekt, dock särskilt om en person tar insulin. En person med diabetes eller pre-diabetes som börjar tar något läkemedel kända för att höja blodsockret bör testa blodglukos tre till fyra gånger om dagen om inte redan. Orsakerna till ökningen av glukos i blodet varierar för olika mediciner, men problemet verkar centrerar främst runt hormonella effekter.

Steroider

Läkemedel som är mest sannolikt att höja blodsockerhalten är kortikosteroider. Läkare ordinera vanligtvis steroider för att minska inflammation och svullnad. Steroider höja blodsockret på samma sätt som sätt stresshormoner gör, och vissa naturligt förekommande steroider fungerar som hormoner såsom primär stresshormonet kortisol. Steroider orsaka levern att tillverka extra glukos, och de blockerar hormonet insulin aktivitet i bort glukos från blodet in i kroppens celler.

Kolesterolsänkande mediciner

Vissa kolesterolsänkande läkemedel, såsom rosuvastatin kalcium eller Crestor; Atorvastatin kalcium eller Lipitor; och simvastatin, eller Zocor, kan höja glukos i blodet. En studie av mer än 17.000 människor publiceras i New England Journal of Medicine i 2008 fann en högre förekomst av diabetes i de ta Crestor. En annan studie, publicerad i Journal of American Medical Association år 2002 fann att Zocor upp fasta insulinnivåer utan att sänka fasteglukos. Detta kan tyda på en minskad insulinkänslighet också. Även stora mängder av niacin, eller vitamin B3, som ibland används för att sänka kolesterol, kan höja glukos i blodet.

P-piller

Vissa p-piller kan höja glukos i blodet. Även om forskningen är osäkert, en studie publicerad i American Journal för obstetrik och gynekologi anges dessa preventivmedel agera på den främre hypofysen och påverkar hormon sekretion.

Blodtryck medicin

Blodsockernivåerna kan ökas i människor tar thiazidediuretics, normalt föreskrivs för att kontrollera högt blodtryck. En 2006 fråga av Archives of Internal Medicine studerade tre grupper av människor, en på en thiazide diuretikum, en på en kalcium kanal blockerare och en annan på en ace-hämmare. Betydligt fler människor tar vätskedrivande utvecklat diabetes än de andra två grupperna. Thiazider tycks minska insulinfrisättningen och eventuellt minska insulinkänsligheten.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com