Virus som orsakar influensa

July 27

Grekerna gamla berättade myten om Pandoras ask, en gammal grej som nyfikna Pandora öppnade, frigöra alla världens sjukdom och sjukdom. Även om medicinsk vetenskap har motbevisat myten och upptäckt små mikrober som infekterar värdorganismer, fortsätter kampen mot sjukdomen. Influensa, en vanlig sjukdom som drabbar miljontals över hela världen varje år, kan vara dödliga för en liten andel av befolkningen.

Typer

Det virus som orsakar influensa eller influensa som det är allmänt känt, är uppdelad i tre separata klasser: A, B eller C. influensa virus är RNA baserat, vilket innebär att de har ribonukleinsyra som genetisk bas. Dessa virus orsaka en mängd komplikationer i både människors och djurs organismer, och de orsakar sjukdomen är mycket smittsam. Vaccinationer är det huvudsakliga försvaret mot influensa, men eftersom virus muterar snabbt och enkelt, vaccination garanterar inte fullständig immunitet.

Den Virus

Influensa A är den typ som vanligtvis gör rubriker. Det är skyldige bakom de ökända influensa utbrott 1918 och 2009, två tillfällen för en pandemi som dödade tusentals. Typ A, anses vara den farligaste av alla influensavirus, är uppdelad i tio olika klasser (kallas serotyper), med H1N1 är ökända "svin influensa". Dess kusin H5N1 ("aviär influensa" eller "fågelinfluensa") har följts noga av WHO som en potentiell influensapandemi hot.

B-Virus

Inte lika utbredd som typ A virus, typ B orsakar sjukdom mestadels i mänskliga värdar, även om forskare har hittat tätningar och illrar är känsliga också. Typ B inte kan mutera så snabbt som typ A, lämnar den enda kända serotyp. På grund av viruset inneboende svaghet och oförmåga att mutera för att övervinna en värds naturliga försvar, uppnås immunitet vid en mycket tidig ålder, även om immunitet inte är långvarig. Serotyp och gemensamma immunitet är pandemier av typ B influensavirus nästan omöjligt.

C-Virus

Influensa C liknar B som endast har en serotyp, vilket gör det mindre vanligt än A, men vanligare än B. Det kan infektera människor och djur som hundar och svin, och kan orsaka lokaliserade epidemier som är relativt lätta att innehålla, men infektioner är vanligtvis milda och ibland förväxlas med förkylningar.

Behandlingar

Typisk influensasymtom är feber, huvudvärk, trötthet, hosta, halsont, snuva, ont i kroppen, diarré och kräkningar. OTC-läkemedel kan lindra en del av symtomen; men är mediciner ineffektiv på befria kroppen från ett virus. Vaccination och enkla försiktighetsåtgärder som handtvätt och grundläggande sanitära förfaranden är på första linjens försvar mot infektioner. Antibiotika har ingen effekt mot influensa. Två klasser av läkemedel (neuraminidashämmare och M2 proteinhämmare) har haft viss framgång mot influensa, men motståndet är utbredd, särskilt i snabbt muterar influensa stammar.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com