Skillnader mellan gris blodkärl & mänskliga blodkärl

May 16

Skillnader mellan gris blodkärl & mänskliga blodkärl

Blodkärl är del av cirkulationssystemet ansvarar för att transportera blod i hela kroppen. De tre stora blodkärl i cirkulationsorganen är artärer, vener och kapillärer. Människa och gris cirkulationssystemet och blodkärl är generellt mycket lika i struktur och funktion. Det finns några skillnader, dock om struktur och sökvägen för den halspulsådern och iliaca artärer.

Cirkulationssystemet

Cirkulationssystemet av människor och svin består av hjärta, blod och blodkärl. Båda systemen primära uppgift är att transportera blod och näringsämnen i hela kroppen.

Artärer

Artärerna i båda däggdjur bär blod från hjärtat till lungorna och resten av kroppen. De två typerna är pulmonell och systemiska artärerna. Aorta är den största artären i cirkulationsorganen däggdjur.

Vener

Venerna, i både däggdjur system transporterar blod från kroppen till hjärtat. De fyra huvudtyperna är pulmonell, systemisk, djupa och ytliga vener.

Kapillärerna

De fina blodkärlen i båda däggdjur är mycket små blodkärl i kroppens vävnader. Deras primära funktion är att transportera blod från artärerna till venerna.

Bäckenartären

Illiac artären ligger i bäckenet. Människor har en gemensam bäckenartären som delas upp i en yttre och inre bäckenartären. Hos svin delar den externa och interna bäckenartären direkt från aorta. Däggdjuren har inte en gemensam bäckenartären.

Halspulsådern

Halspulsådern levererar syrerikt blod till huvudet och halsen av både däggdjur. Höger och vänster gemensamma halspulsåder split från brachiocephalic artär, som grenar från bicarotid stammen. Människor har inte en bicarotid stam, därför deras vänstra gemensamma artären delar upp från aorta och den rätt gemensamma artär grenar från brachiocephalic artär.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com