Leversjukdomar & sjukdomar

June 8

Leversjukdomar & sjukdomar

Som den största inre orgeln i kroppen ansvarar levern för mer än 100 olika kroppsliga funktioner. Komplexiteten i detta viktiga organ gör det benägna att olika sjukdomar och störningar. Även om de flesta är sällsynta, bland de vanligaste sjukdomarna cirros, hepatit, levercancer, alkohol-inducerad störningar och problem med levern hos barn. Vanliga symtom på en sjukdom som lever kan omfatta de länkade med matsmältningsproblem, liksom blodsockerproblem, metabolism svårigheter och överdrivna absorptionen av fetter.

Cirros

Cirros rankas tredje i sjukdomar som en ledande orsak till dödsfall bland människor allt från åldrarna 25 – 59 och är den sjunde topp dödsorsaken för alla åldrar. Enligt den amerikanska levern Foundation hävdar cirros mer än 25 000 amerikaner varje år. En sjukdom som fortskrider långsamt, cirros är ett tillstånd där ärrvävnad ersätter friska levervävnad. Även om levern är kunna göra behövs reparationer i mild cirros, i mer avancerade fall finns mer ärrvävnad bildas i levern, vilket hindrar levern att korrekt funktion.

Gulsot

Gulsot, som orsakar både hud och ögonvitor att gulna, orsakas av överdriven galla pigment (bilirubin), som är en gul-färgad hemoglobin kemiska. Med uppdelning eller röda blodkroppar ersätter kroppen dem, bygga nya celler. Levern bearbetar gamla celler, men när det inte kan hantera blodkroppar bryta ner, billrubin byggs upp i kroppen orsakar huden att visas gula. Gulsot är vanligtvis ursprungliga eller bara symptom på leversjukdom.

Viral hepatit

En smittsam lever infektion, viral hepatit (kallas även hepatit) drabbar mer än 70.000 amerikaner varje år. Symtom kan börjar plötsligt och varar i flera veckor, följt av en patient vilar från 2 till 12 veckor. Sjukdomen har influensaliknande symtom som trötthet, lätt feber, aptitlöshet, illamående, kräkningar och tillfällig diarré, förutom muskel- och värk. Levern kan också bli anbud och förstorade.

Typer av hepatit

Det finns flera typer av hepatit. Hepatit A, orsakas av hepatit A-virus kallas HAV, en leversjukdom, sprids främst via förorenat vatten från avföring av en smittad person eller mat. Kontakt genom muntligt eller anal sex med någon med HAV är ett annat sätt att ingå avtal det. Viruset kan orsaka lever svullnad, även om den vanligtvis inte orsakar permanenta skador. Symptom liknar influensasymtom och efter flera veckor, förbättra symtomen. Hepatit B orsakas av hepatit B-virus och liknar influensa och ibland saknar några symptom. Hepatit C (icke-A, icke-C hepatit) orsakas av kontrakt med smittat blod eller sexuell kontakt med någon som är smittad med hepatit.

Alkohol-inducerad leversjukdom

Precis som namnet antyder, orsakas alkohol-inducerad lever sjukdom av överdriven alkoholkonsumtion. Den vanligaste typen av denna sjukdom kallas fettlever där levern förstoras, vilket resulterar i buk-smärta på höger sida. Alkohol hepatit är en annan typ med symtom som feber, ökad vita blodkroppar, gulsot och en förstorad lever. Huden visar spindel-liknande vener är ett annat tecken.

Hemokromatos

Hemokromatos, som också kallas iron overload sjukdom, är en ämnesomsättningssjukdom, kännetecknas av för mycket järn från maten som absorberas. I stället för att bli av med överskott av järn, sparas det i hela kroppen, vilket inkluderar bukspottkörteln och levern, skada organen. En ärftlig sjukdom, hemokromatos kan orsaka leversvikt, levercancer, diabetes och hjärtsjukdom.

Wilson's sjukdom

Wilson sjukdom uppstår när alltför stora koppar kvar i levern. Detta orsakar kopparen att släppas in i blodomloppet, skada njurarna och orsakar hjärnskador.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com