Tungan cancerbehandlingar

June 21

Tungan cancer kännetecknas av okontrollerad tillväxt och fördelning av de celler som kantar tungan tillsammans med orofarynx (en liten del av halsen på baksidan av munnen). Tungan cancer ingår generellt under den breda paraplyet "mun cancer" och är därför ofta också kallas cancer i munhålan. Enligt en rapport från National Cancer Institute, nära 10 000 nya fall av tungan cancer upptäcks och diagnostiseras varje år i USA och nästan 2 000 patienter dör. Överdriven användning av tobak är en av de främsta faktorerna som leder till cancer i tungan, står för 75 till 80 procent av alla fall.

Behandlingar

Liknar de flesta av de andra formerna av cancer, ingen behandling teknik är ändå tillgängliga som kan helt bota tillståndet. Dock använder läkare kirurgi, strålbehandling och chemoembolization för att styra tillväxten och spridningen av cancer. Kirurgi innebär avlägsnande av den skadade och drabbade delen av tungan att begränsa metastasering av cancerceller. I svåra fall kallas glossectomy (avlägsnande av hela tungan) för.

Hos patienter med risk för cancer ombyggnationer, rekommenderas chemoembolization och strålbehandling av läkare. Chemoembolization innebär injektion av cytostatika som interleukin-2 (IL-2) för att döda de maligna cancercellerna. De drabbade regionerna i tungan kan också utsättas för röntgen och andra high-power ljusstrålar för att förstöra cancerceller.

Success Rate

Svarsfrekvensen i de olika behandlingarna som används för att styra tungan cancer varierar beroende på stadium av cancer och den interna metastasering av cancerceller. National Cancer Institute rapporterar dock att de 5-årsöverlevnaden mellan 1996 och 2005 var nästan 60 procent.

Tidsram

Trots det faktum att tidsramen olika behandlingstekniker varierar från patient till patient, allmänt genomgår patienter strålbehandling tre till fyra gånger i veckan i nästan två månader. Chemoembolization administreras för nära fem till sex månader, med små viloperioder för återhämtar sig i mellan.

Biverkningar

Biverkningar relaterade till glossectomy och andra kirurgiska ingrepp är problem med tal, dricka och äta. Även biverkningar som förknippas med chemoembolization och strålbehandling inkluderar håravfall, aptitlöshet, extrem trötthet, illamående och torrhet i tungan bland andra.

Förebyggande/lösning

Allmänna förebyggande åtgärder mot tungan cancer inkluderar upphörande av rökning, minska eller undvika intag av alkohol, bland annat.


© 2019 Econlibrary.com | Contact us: webmaster# econlibrary.com